Son uğraşım bu. Kabak yetiştirmek. Süs kabağı ve su kabağı diğer adıyla tuz kabağı. Ata yurdunda TOLİK derler. Ermenice olabilir.
Her neyse elimde güzel tohumlar var. Ankara için Türkçede hepsi kabak. İngilizcede farklı adları var. Genelde iki tür var. Bildiğimiz kabak çekirdeği tohumlu olanlar, birde şişman rozet şeklinde tohumu olanlar. Salatalık, kabak, bazı süs kabakları birinci sınıftan. Bunların kabukları daha ince. Kap kacak olarak kullanamıyanlardan. Öteki kabak sert kabuklu ve ilkel toplumlardan bu yana kap kacak olarak kullanılmışlar. Su kabı, tuz kabı veya suda batmamak için kullanılmışlar. Şimdilerde lamba, kuş yuvası vs vs birçok amaçla kullanıyorlar.
Ben de bir şeyler yapıyorum. Ama yetiştirmek çok güzel.
Yetiştirme:
Tohumlar Ankara için 15 Nisanda ekilecek. 2-3 tohum 10 cm derinliğe 60-70 cm aralıkla ekilecek. Yeşerenlerden zayıf olanlar elenecek. Bir askı şart. Sarmaşık gibi bir yerlere tırmanacak. Tohum ekilen toprak ne olursa olsun, üst kısımda yaprak-dal çürümüşleriyle bir tabaka hoşuma gidecektir. Güneş alan bir yer demeye gerek yok.
Hastalıklar:
Salatalık, yemeklik kabak ve hatta asma için geçerli bütün hastalıklar süs kabakları için de geçerli. 30-40 cm' ulaşmış fideler için toz kükürt vs ok dir.
Büyütme:
Hayvansal gübre veya organik gübre ilk 1-2 ay için faydalı olacaktır. Sulama gözleme bağlı. Toprak kurumayacak, ama çamurda olmayacak. Hissedeceksin. Boyu 3 m kadar olan bitkinin tepesini keseceksin. Meyveye versin diye.
Dölleme:
Döllemeyi yapan arılar, sinekler vs. Ancak dişi çiçekler her zaman döllenemiyor. Bunun için bir fırça veya erkek çiçeği kullanarak yapay dölleme meyve sayısını artıracaktır. Dişi çiçek altındaki yumrudan kolayca anlaşılıyor.
Bu günlük bu kadar yeter, yazmaya devam edeceğim.
28 Şubat 2010 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder